Cukiernik to osoba obdarzona kulinarną pasją, zmysłem smaku i bogatą wyobraźnią. Jeśli posiadasz zamiłowanie do wypieków i zastanawiasz się jak zostać cukiernikiem i wykonywać jeden z najsłodszych zawodów świata, to nasza szkoła jest właśnie dla Ciebie.
Praca cukiernika to przede wszystkim wytwarzanie wszelkiego rodzaju smakołyków – ciast, ciasteczek, czekolad, a także finezyjnie dekorowanych tortów i innych deserów. To praca nad szczegółami. Precyzja. Estetyka. Poczucie smaku.
Zawód cukiernika daje wiele potencjalnych możliwości zatrudnienia. Cukiernicy znajdują pracę w cukierniach, restauracjach, hotelach, firmach produkujących słodycze lub w manufakturach słodyczy. Spośród zawodów o istotnym zapotrzebowaniu na pracowników w województwie mazowieckim, na czołowym miejscu od wielu lat znajduje się cukiernik.
Zaczynając od nauki zawodu w szkole branżowej, poprzez kształcenie umiejętności praktycznych oraz nabywanie doświadczenia, na pewno staniesz się prawdziwym mistrzem cukiernictwa!