W ramach projektu „Zawodowy krok w przyszłość” uczniowie BSI w październiku i listopadzie 2021 r. uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Podczas zajęć uczniowie rozwijali swoje umiejętności zawodowe pod okiem doświadczonych szefów kuchni. Program warsztatów obejmował: przygotowanie regionalnych dań kuchni gruzińskiej, komponowanie diety wegańskiej i wegetariańskiej, przygotowanie tradycyjnego japońskiego sushi oraz słodkich włoskich mini makaroników. Wspólne przygotowanie potraw było dla uczniów okazją do zdobycia profesjonalnej wiedzy kulinarnej oraz świetną zabawą. Niepowtarzalną atmosferę podczas zajęć stworzyli mistrzowie sztuki kulinarnej, którzy z ogromną pasją i poczuciem humoru prezentowali uczniom nowe techniki gotowania.
Warsztaty prowadzili:
Milena Bednarek – właścicielka Cook`n`Talk Radom, pasjonatka gotowania i pieczenia.
Łukasz Szewczyk – wiceprezes Carving Team Poland, ceniony doradca kulinarny, twórca Konsorcjum Kulinarnego, specjalista w dziedzinie carvingu oraz kuchni molekularnej.
Beata Świąder – nauczyciel, egzaminator, przygotowuje uczniów do udziału w międzynarodowych konkursach kulinarnych.
Daniel Bewko – członek Euro Toques Polska oraz Carving Team Poland, specjalizuje się w nowoczesnej kuchni wykorzystującej produkty regionalne.
Michał Fabiszewski – finalista programu MasterChef, doradca kulinarny, podróżnik, który gotował na 5 kontynentach, główny szef kuchni Sodexo Polska.